Slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking is een pijnlijke ontsteking in het bindweefsel. De ontstekingen ontstaan vooral in de buurt van de gewrichten, waardoor bewegen vaak moeilijk en pijnlijk is.

Grootmoeder gaat de ontsteking te lijf met groenten en fruit:
– eet elke dag een avocado totdat de pijn minder wordt;
– maak in de sapcentrifuge een sapje van een grote tros druiven, twee appels zonder pit en een partje citroen.
Deze vruchten zijn rijk aan bioflavonoïden, zorgen voor stabilisatie van het bindweefsel en gaan het ontstekingsproces tegen.

Hoge bloeddruk

Is je bloeddruk een beetje aan de hoge kant? Duik de keuken in en probeer één van grootmoeders tips:

– voeg zo vaak mogelijk citroensap toe aan het eten of drink dagelijks citroenwater;
– neem voor de maaltijden een eetlepel maïsolie;
– eet dagelijks één tot twee teentjes knoflook. Geen liefhebber? Dan kun je ook kiezen voor een knoflookpreparaat.

 

Ei-maskertje

Nog een flinke voorraad eieren? Een ei is een ideale gezichtsreiniger.

Grootmoeder wast haar gezicht nooit met zeep. Zeep kan de zuurlaag van de huid aantasten. Soms maakt grootmoeder schuim van een eidooier en komkommerschijfjes en reinigt daarmee haar gezicht.
Mix een eidooier met wat geschaafde plakjes komkommer en veel water. Gebruik een pluk watten om hiermee de gezichtshuid te reinigen. Spoel met veel water af en maak voorzichtig droog met een zachte doek.

Reinigingskuur met asperge

Asperges zijn bij uitstek geschikt voor een reinigingskuurtje in het voorjaar. De plant bevat werkzame stoffen die de nieren activeren en daardoor de uitscheiding van urine bevorderen. De stofwisseling wordt gestimuleerd en afvalstoffen verlaten sneller het lichaam. Een kuurtje van tien dagen ontslakt je lichaam op een eenvoudige en lekkere manier.
Eet dagelijks 250 gram asperges gedurende tien dagen. Schil de asperges en laat ze in een ruime hoeveelheid zout water met een mespuntje suiker en een beetje boter gaar worden. Gooi het kooknat niet weg, maar drink dat op. Gebruik bij de asperges niet te veel calorierijke producten, zoals boter en saus. Daarmee verdwijnt het ontslakkende effect.

Drink je kater weg

Word je wakker met een kater? Grootmoeder adviseert grapefruitsap. Grapefruit versterkt de lever en bevat suikers die het lichaam helpen om alcohol sneller af te breken.
Grapefruit te bitter? Probeer eieren op brood. Eieren bevorderen de afvoer van gifstoffen en brood levert zetmeel dat ook nodig is bij de aanpak van een kater. Ook geen liefhebber van eieren? Dan proberen we het met honing. Drie à vier theelepels honing om het uur kan wonderen doen.

Heb je eigenlijk alleen maar zin in alcohol? Drink dan een glas vers wortelsap. De behoefte aan alcohol neemt direct af. In plaats van wortelsap kun je ook druiven eten.

Verder is het belangrijk om op de dag van de kater veel groenten en fruit te eten in combinatie met vezels. Drink daarnaast veel water en thee. Zoete snacks en junkfood zorgen er alleen maar voor dat je je nog beroerder gaat voelen.

Enne… voorkomen is natuurlijk beter dan genezen!

Madeliefjes-sla

De bloempjes van madeliefjes zijn een mooie eetbare decoratie door de sla. In de volksgeneeskunde worden madeliefjes toegepast bij aandoeningen aan de luchtwegen en bij eczeem.